Титов: Амбасадор САД прешао границе пристојности пославши компанијама писма о потенцијалним санкцијама због „Северног тока 2“

06-02-2019 09:54:36 | | фото: © North stream/ vostok.rs |


Амбасадор САД у Немачкој Ричард Гренел прешао је границе пристојности пославши немачким компанијама писма о потенцијалним санкцијама због пројекта „Северни ток 2“, изјавио је први заменик министра спољних послова Русије Владимир Титов.


„Инцидент са писмима америчког амбасадора у Берлину, у којима прети санкцијама, прелази границе пристојности. Свака част нашим партнерима из Берлина који су одмах реаговали на тај демарш. Они су схватили да су Сједињене Америчке Државе још једном показале своју намеру да воде политику у области енергетике, не обазирући се на интересе европских партнера“, истакао је Титов у интервјуу за лист „Аргументи и факти“.

Говорећи о судбини пројекта „Северни ток 2“, Титов је навео да се он реализује према плану.

„Нема сумње да ће тај пројекат, користан за европски бизнис и крајње потрошаче, бити завршен. То је став руководстава земаља и енергетских компанија које учествују у изградњи гасовода“, додао је високи дипломата.

Раније је амерички амбасадор у Берлину послао писмо низу немачких компанија, у којем им је поручио да се излажу „значајном ризику од санкција" због учешћа у реализацији пројекта гасовода „Северни ток 2“.