Иринеј: Најсветији патријарх Павле је заиста јединствена особа у историји нашег народа и наше цркве

06-02-2019 10:32:04 | | фото: © РИА Новости / Владимир Федоренко/ vostok.rs |


Патријарх Павле је јединствена особа у историји србског народа и истински свети човек, док се о његовој могућој канонизацији не може ништа рећи, изјавио је у интервјуу за РИА Новости патријарх србски Иринеј.

Патријарх Павле је предводио Српску православну цркву од 1990. до 2009. године. У периоду распада Југославије и ратова на територији Хрватске, Босне и Херцеговине, Косова и Метохије и НАТО агресије, он је био апсолутни духовни ауторитет за србско свештенство, грађане и представнике других православних цркава. За живота, сматран је моделом аскетизма и живим сцевем.

"Најсветији патријарх Павле је заиста јединствена особа у историји нашег народа и наше цркве. Био је скроман човек током свог живота. И како је почео свој монашки подвиг, завршио га је као патријарх", рекао је патријарх Иринеј.

Према његовим речима, то је био патријарх, који није очекивао помоћ од никога. Иринеј назвао Павла "човеком од народа који га је сматрао својим, рођеним, што се могло јасно видети на дан његове сахране".



"Он је био много мудар човек. Није много говорио, али оно што је говорио ушло је у наше пословице и изреке, које Срби данас користе као мудрост. Написао је неколико веома значајних књига. Његов гроб посећује много људи у манастиру Раковица. Многи Срби му се заиста моле, обраћају му се као свецу”- рекао је патријарх Иринеј.


Одговарајући на питање да ли ће Црква завршити канонизацију патријарха Павла, он је додао да ћемо "сачекати и видети".

"Али, без обзира на то како ово питање буде решено, он је заиста свети човек", додао је поглавар Српске православне цркве.



КАТЕГОРИЈЕ