САД траже да Турска затвори део границе са Сиријом

30-11-2015 11:35:44 | | / mojenovosti.com |

САД траже да Турска затвори око 90 километара своје границе са Сиријом, што је једина преостала тачка преласка коју користе милитантни активисти ИД.

Потпуним затварањем границе дуге око 830 километара измедју Турске и Сирије задао би се озбиљан ударац џихадистичкој организацији, која је у протекле три године преко те границе превела десетине хиљада исламистичких добровољаца, наводи британски лист "Индипендент".

После напада ИС у Паризу 13. новембра, Вашингтон јасно ставља до знања Анкари да више неће прихватити тврдње Турске да не може да затвори преостали кратки део границе који ИС и даље користи.
"Игра се променила. Што је доста, доста је. Граница се мора запечатити", рекао је неименовани високи званичник администрације америчког председника Барака Обаме за "Вол стри џорнал", упозоривши да је реч о медјународној претњи која долази из Сирије, а преко турске територије.
САД оцењују да би било потребно око 30.000 турских војника да се затвори граница измедју Џарабулуса на Еуфрату и града Килиса, на западу Турске, наводи "Вол стри џорнал".
Према подацима америчких обавештајних служби, припадници ИС најчешће користе део границе измедју Џарабулуса, где је званичан гранични прелаз затворен, и места Кобанбеј.
Потез САД уследио је након што се Турска нашла на удару све бројнијих критика због онога што се сматра њеном дугорочном толерантношћу према ИС, а можда и саучесништвом са том организацијом и другим екстремним џихадистичким групама као што је огранак Ал Каиде у Сирији, Џабхат ал-Нусра Фронт и Ахрар ал-Шам.
Не само што је хиљаде страних бораца прошло кроз Турску да би се придружило ИС, већ се и сирова нафта са нафтних поља која су под контролом ИС на североистоку Сирије транспортује у Турску ради продаје, доносећи позамашне приходе самопроглашеној Исламској држави, закључује "Индипендент".