Москва неће дозволити да у Сирији остану резервати терориста

09-02-2019 12:00:38 | | фото: © РИА Новости / Болат Шайхинов/ vostok.rs |


Москва неће дозволити да у Сирији остану резервати терориста, пре или касније ће бити неопходно да се изађе на крај са тероризмом, изјавио је заменик министра спољних пословаа Русије Сергеј Вершињин, коментаришући ситуацију у Идлибу.
„У том региону заиста има много терориста, близу 10.000. Меморандум о стабилности зоне у Идлибу, који подразумева деескалацију насиља, заиста је важан успех, имајући у виду да нисмо наишли на одлучан став када је у питању борба против тероризма. Међутим, цивили нису дужни да страдају“, истакао је Вершињин.
Он је рекао и да се тренутно преговара о стварању тампон-зоне у Сирији на граници са Турском, али је важно да све стране остану привржене поштовању територијалне целовитости Сирије.
С тим у вези, он је позвао Анкару да убрза процес стварања демилитаризоване зоне, што су Турска и Русија договориле на састанку лидера тих земаља у Сочију.
Осврнуо се и на питање Израела, рекавши да напади те земље на Сирију морају бити обустављени.
„Сви напади Израела додатно дестабилизују ситуацију у Сирији. Нико не треба да ради то што излази из оквира антитерористичке борбе“, закључио је Вершињин.

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут