Ишингер: Ривалство САД и Русије би водило у катастрофу

10-02-2019 06:42:55 | | / vostok.rs |


Председавајући Минхенске конференције о безбедности Волфганг Ишингер изразио је забринутост због заоштравања односа САД и Русије.

„За глобалну будућност би била катастрофа када бисмо дозволили ситуацију у којој се развија класично ривалство великих сила“, рекао је Ишингер за „Дојче веле“.

Он је додао да има довољно заједничких тачака између Русије, САД, Европе, Кине и других држава на основу којих би могла да се развије сарадња и да интеграција превазиђе ривалство које је, како је рекао, „изгледа, мотив 2019. године“.

О томе, каже, ваља разговарати у Минхену.

„Водићемо напорне, тешке разговоре, да бисмо, надам се, утврдили приоритете онога што је потребно за одговорно руковођење у 2019. години“, казао је немачки дипломата.

Он је нагласио да је Европска унија важна као значајан стуб слободног, отвореног и на правилима утемељеног међународног поретка. Један од најважнијих задатака ЕУ је, како је рекао, сарадње и склапање савеза са земљама широм света.

„Нисмо сами. Канада, Аустралија и многе друге државе деле наше интересовање за слободу трговину, јаке међународне институције и међународни поредак који је сложан око заједничких правила“, рекао је Ишингер.

Он је још рекао да не сматра да ће ЕУ претрпети штету због изласка Велике Британије.

„Важно ми је да пре свега англосаксонском свету покажемо да је погрешан утисак да пројекат европске интеграције пропада због ’брегзита‘. Приврженост већине земаља Европској унији је порасла“, рекао је Ишингер.

Он је додао да у Минхену жели да покаже „да је Европска унија здрава и чила".

За то би требало да се побрину бројни говорници из Немачке, Француске и других европских земаља, укључујући и Румунију као председавајућу Савета ЕУ, наводи „Дојче веле“.

На 55. Минхенску конференцију о безбедности следеће седмице долази рекордан број учесника. Међу 500 гостију је 40 шефова држава или влада, као и 100 министара.

Танјуг