САД: Берлин не треба да штеди на одбрани јер је Русија пред вратима

11-02-2019 11:25:55 | | Амбасада САД у Берлину, фото: facebook.com/usbotschaftberlin |


Берлин не би требало да штеди на одбрани јер је Русија пред вратима, изјавио је амерички амбасадор у Немачкој Ричард Гренел.


„Обавезе Немачке за повећавање трошкова одбране на 1,5 одсто (БДП-а) су недовољне. НАТО захтева два одсто до 2024. године“, рекао је амбасадор Гренел у интервјуу за „Велт ам зонтаг“, неколико дана пре састанка министара одбране НАТО-а у Бриселу.

„Америка једноставно подсећа свог доброг савезника Немачку да сада није време за слабљење или подривање НАТО-а. Русија је пред вратима, свима би требало да буде јасно да НАТО треба да ојача“, додао је амбасадор.

Гренел је истакао да „Немачка још увек није представила убедљив план који би обезбедио пут до циља до два одсто“. Он је додао да „схвата да Немци радије троше свој порески новац код куће, а не за повећавање војног буџета“.

Земље НАТО-а су због неслагања са Русијом око Украјине најавиле низ мера за проширење војних активности у Европи, укључујући јачање снага за брзо реаговање, раст америчког контингента, значајно проширење програма војних вежби и патролирања, као и повећање одбрамбених трошкова. Русија сматра да је ово невиђено проширивање активности НАТО-а у близини њених граница. Москва је више пута саопштила да Русија никоме не представља претњу, али да неће занемарити акције које су потенцијално опасне за њене интересе.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут