Вилијамсон: Акције од стране Русије морају да дођу на наплату

11-02-2019 01:10:01 | | Велика Британија треба да буде спремна да после „брегзита“ |


Велика Британија треба да буде спремна да после „брегзита“ повећа своје глобално присуство и убојитост, а Русија треба да „плати за своје провокације“, наводи се у делу говора британског министра одбране Гавина Вилијамсона, преносиРојтерс.


„’Брегзит‘ нас је довео до великог тренутка у нашој историји. Тренутка када морамо да повећамо своје глобално присуство, повећамо убојитост свог оружја и повећамо своју тежину“, наводи се у Вилијамсоновом говору.

Вилијамсон такође сматра да су границе између мира и рата „замагљене“, а Британија и њени савезници треба да буду спремни да „употребе тврду моћ за одржавање својих интереса“.

“Можемо изградити нове савезе, обновити старе и најважније је јасно рећи да смо ми земља која ће деловати када буде потребно. И нација којој се људи могу окренути када свету треба лидерство", рекао је Вилијамсон.
Такође се наводи да ће министар учврстити војне везе Сједињених Америчких Држава и Велике Британије и да ће подржати позив америчког председника земљама НАТО-а да повећају трошкове за одбрану како би се боље избориле са оним што он назива „руском провокацијом“.
"Такве акције од стране Русије морају да дођу на наплату", нагласио је Вијимасон.

Без навођења конкретних примера, он ће упозорити да су трошкови неинтервенције често били "неприхватљиво високи" и рекли да западне силе не могу игнорирати оне који су у потреби.

"Говорити, али се тако не понашати, ризикујемо да се наша нација види ништа више од папирног тигра", рекао је он.