Немачка: Директива ЕУ о „Северном току 2“ сигнал за критичаре

11-02-2019 01:45:04 | | фото: © РИА Новости / Nord Stream 2 / Aксель Шмидт/ vostok. |


Министар економије Немачке Петер Алтмајер је у интервјуу за лист „Велт ам зонтаг“ директиву Европске уније о „Северном току 2“ назвао снажним сигналом за критичаре пројеката, преносе РИА Новости.


Прошле недеље, Берлин и Париз су постигли компромис о изменама Гасне директиве ЕУ. Сада пројект не може бити блокиран, а све кључне одлуке о његовој реализацији у Европи ће доносити Немачка, јер се на њеној територији налази крајња тачка за добијање сировина.

„Прво, свака земља има право да слободно одржава економске и трговинске односе које сматра исправним. ’Северни ток 2‘ је првенствено приватни пројекат који су већ одобриле многе земље“, подсетио је министар.

Алтмајер је такође одговорио на критике америчког председника Доналда Трампа, који је изјавио да је Немачка зависна од Русије у области енергетике, уверавајући да Берлин „никада неће дозволити да га уцењују“.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. Нови цевовод требало би да буде изграђен поред „Северног тока“. Он ће проћи кроз територијалне или искључиво економске зоне држава дуж обале Балтичког мора: Русије, Финске, Шведске, Данске и Немачке.