Израел главни купац нафте Исламске државе

01-12-2015 01:55:16 | | / mojenovosti.com |

Израелски лист Тhe Globes је објавио да највеће количине нафте на црном тржишту Исласмска држава продаје Израелу (Israel buys most oil smuggled from ISIS territory)

Према изворима овог листа, исламисти црно злато добијају на сиријским нафтоносним пољима близу града Дир А Зур, као и на два налазишта у Ираку.

Одатле нафту намењену црном тржишту терористичке формције Исламске државе транспортују до курдског града Заху који се налази недалеко од границе Турске и Сирије.

У Заху се израелски и турски посредници договарају о контингентима. Терористи нафту продају по цени од 15-18 доалра за барел, што је два пута мање од светских цена. Како наводи The Globes, дневно исламски терористи продају између 20 и 40 хиљада барела зарађујући милион до милион и по доалра.

Из Захуа се преко територије Турске нафта усмерава у луке одакле се трнспортује купцима, углавном у Израелу. Према подацима које обелодањује Фајнашел тајмс (Financial Time) у последње време Израел 75% својих укупних количина нафте обезбеђује из Ирачког Курдистана.

Подсећамо да је председник Руске Федерације Владимир Путин на Еколошком форуму одржаном ових дана у Паризу, изјавио да је према неким подацима руски авион Су-24 оборен ради обезбеђења редовних испорука нафте Турској у трговини са Исламском државом.


Б. Ракочевић