Лавров: САД у Венецуели изгубиле сваки стид

12-02-2019 11:44:26 | | фото: © РИА Новости / Лео Альварес/ vostok.rs |


Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је критиковао став САД према Венецуели.

„Ми смо од самог почетка подржавали иницијативу Мексика и Уругваја, који се залажу за што скорије стварање услова за национални дијалог, уз учешће свих политичких снага у Венецуели“, изјавио је Лавров на конференцији за штампу након разговора са финским министром спољних послова Тимом Соинијем у Москви.

„Председник Мадуро је одмах изразио спремност да учествује у таквом дијалогу, али је опозиција је одбацила овај предлог. Очигледно зато што је предводе амерички представници, који су у својим изразима о томе како решити ситуацију у Венецуели изгубили сваки стид“, додао је Лавров.

Говорећи о америчком нацрту резолуције СБ УН о Венецуели, који предвиђа одржавање нових председничких избора, Лавров је навео да је он усмерен на дестабилизацију ситуације у тој земљи, па и на интервенцију.

„Амерички нацрт резолуције који су они доставили Савету безбедности, у суштини, има за циљ да се прикрију провокације које се планирају уз испоруку хуманитарне помоћи као средства за дестабилизацију ситуације у Венецуели, па чак и добијање изговора за директну војну интервенцију. И сами знате да Савет безбедности никада неће прихватити такву одлуку“, нагласио је Лавров.