Захарова: Бела кућа бира снажан конфронтацијски сценарио у Венецуели уз употребу силе

14-02-2019 12:07:17 | | фото: © РИА Новости / Григорий Сысоев/ vostok.rs |


Све је више назнака да идеја о смени власти у Венецуели постаје приоритет за Сједињене Америчке Државе, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.


„Ситуација у Венецуели и даље је компликована због повећања спољног притиска и увећавања провокативних изјава. У условима невиђене опсесије Вашингтона потребом да се свргне легитимна влада суверене државе, уз потпуно игнорисање норме и принципа међународног права, наставља да се смањује круг такозваних опција које се разматрају“, истакла је Захарова.

„Заправо, све се своди на ’фикс-идеју‘ - спровођење државног удара у једној земљи, свргавање легитимног лидера којег подржавају народ и војска. Стиче се утисак да је теза ’он мора да оде‘ стално на столу у Вашингтону, мењају се само презимена, али принципи и обрасци остају исти“, додала је Захарова.

Она је приметила да су Сједињене Америчке Државе све склоније конфликтном сценарију у Венецуели уз употребу силе.

„Чини ми се да то тамо ни не крију. Користе се сва средства информационог и психолошког притиска - од манипулације и провокативних ширења информација у медијима, до директне уцене и подстицања мржње. Главни предмет утицаја су оружане снаге Венецуеле“, додала је она.

Захарова је нагласила да генерално „све говори у прилог томе да Бела кућа бира снажан конфронтацијски сценарио у Венецуели уз употребу силе“.

„Венецуеланску војску отворено подстичу на побуну. Високи званичници у Вашингтону позивају оружане снаге друге суверене државе да пређу на страну новог политичког руководства. Какво морално право након тога Сједињене Америчке Државе имају да расправљају о демократији и правним основама како унутар одређене државе тако и на међународној сцени? Никакво“, нагласила је она.

Говорећи о хуманитарној помоћи Венецуели, она је навела да се Москва снажно противи политизацији хуманитарне помоћи и њеној употреби у својству паравана за манипулацију јавног мњења у земљи и мобилизацији антивладиних снага у циљу државног удара.

Закључила је да Сједињене Америчке Државе, под маском хуманитарног конвоја у Венецуели, могу да припремају провокацију са људским жртвама, која је потребна као изговор за војну акцију споља.

„Сматрамо да је неопходно уздржавање од корака и изјава које би могле да изазову ескалацију напетости у Венецуели, а посебно било каквих апела оружаним снагама Венецуеле и њиховог увлачења у унутрашњи грађански сукоб“, оценила је Захарова.

Она је саопштила да је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у телефонском разговору са америчким државним секретаром Мајком Помпеом упозорио против било какве интервенције у Венецуели.

„Желим да вас подсетим да је прекјуче на иницијативу америчке стране одржан телефонски разговор између министра спољних послова Сергеја Лаврова и америчког државног секретара Помпеа, на којем је руски министар упозорио против сваког спољашњег мешања у унутрашње послове Венецуеле“, рекла је Захарова на конференцији за новинаре.

„Питање је шта жели америчка страна. Ако тражи промену у руском ставу, то је тешко оствариво. Она се не гради на неким тренутним опортунистичким разматрањима. Русија наступа са позиције међународног права и државног суверенитета у складу са принципима Повеље УН. Управо у том смислу спремни смо за дијалог са свима, укључујући и са америчким партнерима“, објаснила је она.