Утврђен нацрт буџета за 2016. годину

03-12-2015 12:38:09 | | / mojenovosti.com |

САРАЈЕВО - Вјекослав Беванда, министар финансија и замјеник предсједавајућег Вијећа минситара БиХ рекао је данас новинарима у Сарајеву да је Нацрт буџета за наредну годину утврђен у Вијећу минситара БиХ једногласно, те да је упућен Предсједништву БиХ на даљу процедуру.

„Предсједништво је фактички формални предлагатељ тог прорачуна“, рекао је Беванда.

Он је новинарима изнио главне карактеристике Нацрта буџета и рекао да укупни прорачун износи милијарду и 720 милиона и 637 хиљаду и 818 КМ, од тога за сервисирање вањског дуга иде 770 милиона 637, 818 КМ ,а укупни разходи институција су 950 милиона КМ.
„Био је то мукотрпан посао, покушај уважавања свих прорачунских корисника и мислим да сама чињеница да смо то донијели јендогласно говори о томе да су сви схватили озбиљност ситуације, одређена ограничења и да су се држали реалних захтјева“, рекао је Беванда.
Нагласио је да је прироритет био неугрозити ни једну институцију на евроспком путу.
„додаqтна средства су добравана у суженом капацитету, сwвим институцијама које раде на томе од ИДЕА, акредитацијским тијелима и остало“, рекао је Беванда.
Додао је да је, у односу на прошлу годину, повећано издвајање за спорт и културу, јер, како је нагласио у том сегменту је тешка ситуација. „Број упослених се односи на запошљавање кадета који су прошли обуке у Граничној полицији СИПА-и и осталим. Осигурана су средства за њихове ставке“, рекао је Беванда.
Додао је да је укинута текућа причува за прдсједавајућег Вијећа министара и његова два замјеника, али да је остављена врло мала текућа причува за хитне ситуације.
Изразио је задовољство што је ово у задње три годиен први пут да је Буџет усвојен једногласно.
„Остаје нам један додатни коректив, он је техничке природе. Знате да на Управном добору ниеј усвојен прорачун Управе за индиректно опорезивање БиХ. Није ибло сугласја. Заказао сам хитну сједницу, а ми смо, будући да на Вијећу министара није било примједби инконпорирали у овај Нацрт прорачуна онако како је то материјалом досталвјено на Управни одбор УИО“ ,закључио је Беванда.