Београд: Отворен фестивал науке

03-12-2015 01:16:18 | | / mojenovosti.com |

На Београдском сајму данас је отворен Фестивал науке чији је циљ да представи, објасни и промовише науку на начин који је близак и јасан свима. Фестивал се ове године први пут одржава на Београдском сајму и трајаће до 6. децембра. Током протеклих осам година србски Фестивал науке постао је највећи научни догађај у региону југоисточне Европе.

На Фестивалу ће учествовати више од 52 научно-образовне институције, око 15 гостију из иностранства и 600 младих научника и демонстратора.

Директор Центра за промоцију науке Немања Дјордјевић рекао је данас да се чини да је Сајам право место за одржавање "овог града науке".
"Фестивал науке данас доживљава специфичан препород на који сам поносан, јер је први пут на оваквом месту. Хтео је да ризикује, да проба нешто другачије и да изадје из центра града и ризикује са центром града који је разне друге манифестације угостио током низа година", навео је он.
Дјордјевић је рекао да ће свако ко додје на Фестивал науке моћи да буде "ди-џеј сопственог искуства".
Амерички неуронаучник Грег Гејџ оценио је да су врло "узбудљива" времена за науку, нарочито када је реч о неуронауци која је неистражено поље.
Он је објаснио да је почео да ради као инжењер у једној технолошкој компанији и да је потом одлучио да напусти посао и постане неуронаучник.
Директорка Фестивала Ана Јовановић пожелела је добродошлицу свим учесницима и гостима Фестивала науке. Она је оценила да ће Фестивал "бити једна дивна научна авантура".
Сајам науке је званично отворила ученица ОШ "Свети Сава" из Младеновца Ана Видосављвић, која је и учесница Фестивала у оквиру програма "експерт тинејџери".
Фестивал се ове године одржава под слоганом "Чуда су свуда".