„Фич“: Инвестициони рејтинг Русије на нивоу БББ- са позитивним прогнозама

16-02-2019 05:27:38 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Међународна рејтинг агенција „Фич“ потврдила је инвестициони рејтинг Русије на нивоу БББ- са позитивним прогнозама, наводи се на сајту агенције.


„Руски рејтинзи балансирају између врло јаке суверене равнотеже, стабилних спољних финансија и макроекономске политике у позадини слабије перспективе раста, високе сировинске зависности, слабих стандарда управљања и геополитичке напетости“, наводи се у саопштењу.

Како пише агенција РБК, такав рејтинг Русије се држи од 2017. године и налази се на нивоу Кипра, Мађарске, Румуније, Индије и Уругваја. Како наводи агенција, санкциони ризици смањују показатељ за један степен. У исто време, према прогнозама аналитичара, двоструки суфицит Русије, ниски државни дуг и велике валутне резерве ће омогућити стабилност економије земље пред новим санкцијама.

У фебруару је агенција „Моди“ повећала суверени рејтинг Русије са БА1 (неинвестициони ниво) на БАА3 (ниски инвестициони ниво). Према мишљењу аналитичара, економска политика земље је ојачала државне финансије и спољне показатеље и смањила рањивост од спољњег утицаја, између осталог и од санкција.