РТ: „Иза мене је паста за зубе, Си-Ен-Ен каже да не постоји у Венецуели“

25-02-2019 07:40:28 | | фото: © Youtube / Grayzone Project / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Новинар Мак Блументал посетио је тржиште хране изван Каракаса и у новом прилогу показао да оно што корпоративни медији кажу да не постоји у Венецуели, да се може лако наћи на локалном тржишту.

Блументал је обишао неколико тржишта субвенционисаних од стране државе изван главног града Венецуеле, сведочећи да тамо „стотине људи“ купују основне производе. Он каже да се производи "продају испод тржишне вредности", додајући да су цене прилично приступачне и за домаће становништво. Видео приказује локално становништво са великим кесама које су купили.


Ту је хлеб, месо и пилетина, тестенина, сува риба и разно поврће, чак и ручно израђени сапун на тржишту.


"Иза мене је паста за зубе коју Си-ен-ен каже да не постоји у Венецуели", каже Блументал.


Његов прилог је уследио након што је стручњак са Си-ен-ена извештавао о америчкој "хуманитарној помоћи" са драгоценом робом, а коју је председник Николас Мадуро наводно лишио свог народа.

“Сви смо овде у миру. Овде не желимо рат“, каже жена на пијаци, додајући да не жели да „странци“ изазову рат.

„И реци на вестима да нам ништа не треба. Оно што желимо је да САД укину блокаду коју нам је ставила у Венецуели. Ми смо слободни."

Блументал, који тренутно извештава из Венецуеле, објаснио је у једном ранијем интервјуу РТ-у да многи сиромашни Венецуеланци верују да њихова криза произлази из санкција САД-а и одсуства милијарди долара које је Вашингтон запленио или спречио да уђу у економију земље. У међувремену, они који мрзе Мадура и целу идеју о Чавизму су обично много богатији људи "којима је најмање потребна хуманитарна помоћ".




Блументал је рекао да не пориче да постоји економска криза, али је додао да власти активно раде на помоћи становништву.

Вашингтон, међутим, изгледа да је непопустљив да своју "хуманитарну помоћ" угура у земљу, упркос хаосу који је изазвао на граници између Венецуеле и Колумбије.
"Оно што се јуче догодило неће нас одвратити од достављања хуманитарне помоћи у Венецуелу", рекао је високи званичник америчке администрације новинарима у недељу.

У суботу, "конвој помоћи" је био блокиран од стране венецуеланске војске, а неколико камиона је спаљено, како се наводи, од стране опозиционих активиста под окриљем САД-а који су виђени како припремају молотовљеве коктеле пре него што су пошиљке запаљене. Очекује се да ће амерички потпредседник Мајк Пенс објавити „конкретне кораке“ о томе како ће САД покушати у понедељак да угурају нову серију „помоћи“ током састанка с регионалним лидерима у Боготи, Колумбија.