Путин: У прошлој години откривено 465 агената страних обавештајних служби

06-03-2019 08:29:43 | | фото: © РИА Новости / Алексей Куденко/ vostok.rs |


Прошле године, руска контраобавјештајна служба открила је 129 сарадника и 465 агената страних обавештајних служби, изјавио је председник Владимир Путин на заседању колегијума ФСБ-а.

Председник је истакао да стране обавештајне службе настоје да повећају своју активност у Русији и да утичу на процесе у земљи. Према његовим речима, они "траже приступ информацијама политичке, економске, научне и технолошке природе".


"Стога, посао треба да буде ефикасан, свакодневан, заснован на модерним методама. То се посебно односи на заштиту података о развоју, тестирању и производњи руских напредних система наоружања, као и напредних војних и технологија двоструке намене", рекао је Путин.


Председник је појаснио да контрола у овој области треба да буде "најстрожа и темељита".

"У исто време, ова контрола треба да буде паметна, те није неопходно стварати вештачке препреке, препреке да се искористи снажан заостатак створен у области одбране у интересу цивилних индустрија, решавања развојних задатака и вештачких баријера", додао је Путин.

Председник је позвао да се не понављају грешке из прошлости, када су многи обећавајући пројекти годинама лежали у ладицама због формалних режима тајности.

Седница Колегијума Савезне службе безбедности била је посвећена резултатима рада 2018. године и будућим плановима.