Мандарине подстичу мршављење и чувају срце

11-12-2015 11:21:44 | | / mojenovosti.com |

Ово воће чува здравље срца и помаже у спречавању дијабетеса типа 2. Добро је сачувати и кору, која се додаје чајевима, али само ако је непрскана.

Укусне и мирисне мандарине требало би јести током јесени у што већим количинама. Ово сочно воће помаже при спуштању лошег холестерола и штити срце, а будући да продужава осећај ситости препоручује се и онима који желе да се реше сувишних килограма.

Пектин у мандарини спречава раст нивоа шећера у крви, а тиме и осећај глади. Њени састојци, витамин Ц и витамини групе Б, минерали, калцијум, магнезијум, цинк и калијум, позитивно делују на здравље мозга побољшавајући његове функције, што доприноси бољем памћењу и концентрацији.
Осим за менталну бистрину, корисна је и за лепоту - мандарина је богата антиоксидансима који спречавају ослобађање слободних радикала и оштећење коже, па је одлично средство за негу лица. Разлагањем бета-каротена из мандарине синтетише се витамин А који је заслужан за баршунасту кожу. Мандарина ће вам помоћи и да очувате младолики изглед коже - захваљујући богатству антиоксиданаса штити од слободних радикала.
Новија истраживања такође показују да мандарине садрже супстанцу ноблетин која помаже у борби против гојазности, чува здравље артерија и штити од дијабетеса типа 2. Чак ни кору мандарине не би требало бацати, јер је богата лековитим етеричним уљима. Мирисне корице могу се насецкати, просушити и ставити у оставу, како би се преко зиме ставиле у чајеве или како би се од њих припремила мирисна купка против стреса. Наравно, требало би користити само кору органски узгојених, непрсканих плодова.