РТ: Индија мора да престане да купује нафту од Венецуеле - САД

11-03-2019 07:32:23 | | Нафтно поље ПДВСА, државне нафтне компаније Венецуеле, фото: |


Извор:Восток/РТ

САД су "хитно позвале" земље широм света - посебно Индију - да престану да купују венецуеланску нафту, у време док Вашингтон наставља да гуши земљу финансијски, надајући се да ће то "мотивисати" људе да сруше председника Мадура.

“Ми кажемо да Индија не би требало да помаже овом режиму. Требало би да сте на страни народа Венецуеле“, рекао је амерички специјални представник за Венецуелу Елиотт Абрамс у интервјуу за Ројтерс, истичући да се иста тактика “аргументовања, позивања, ургенција” користи у сличним интеракцијама са другим земљама.

Приходи од нафте остају на око 98 одсто профита земље од извоза и кључни су за Венецуелу да одржи своју економију, након што су САД практично све санкционисале против Николаса Мадура и његове владе. Избацивање Каракаса са тржишта нафте изазвало би више незадовољства у латиноамеричкој земљи и довело би до масовног народног устанка који би онда подстакао промену режима, нада се Вашингтон.

Чак и пре него што је самопроглашени "привремени председник", Хуан Гваидо, којег подржавају САД, објавио своју намјеру да свргне Мадура 23. јануара, Вашингтон је проводио агресивну тржишну политику против Венецуеле. Суочена са повећаном изолацијом након америчких санкција против државне нафтне компаније ПДВСА (Petroleos de Venezuela SA)
, Венецуела је своју пажњу усмерила на Њу Делхи.

Венецуела, која је трећи највећи добављач сирове нафте у Индији, прошлог месеца је саопштила да жели да удвостручи садашњи извоз нафте од 340.000 барела дневно у јужну Азију. Према наводима Блумберга, Индија је постала водећи купац венецуеланске сирове нафте у првој половини фебруара.

Упркос притиску САД-а, Индија је одбила да престане да се послује и сарађује са Мадуровом владом, указујући да се не може наредити сувереној земљи да призна Гваида као легитимног лидера. Игноришући инсистирање Њу Делхија на независној спољној политици, Вашингтон наставља да прати сличну линију притиска и претњи "секундарним санкцијама", баш као што је то био случај са иранском нафтом.

Увоз венецуеланске и иранске нафте спада међу главна питања која доминирају трговинским преговорима између Вашингтона и Њу Делхија. Доналд Трамп је одлучио да оконча оно што назива индијском “неправедном” трговинском праксом, а Вашингтон је прошле седмице објавио да САД намеравају да окончају свој преференцијални третман слободне трговине за Индију.