Казна за брзу вожњу до 1.000 КМ

14-12-2015 12:34:07 | | / mojenovosti.com |

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Возачима склоним прекорачењу брзине препоручује се да ту навику што прије сузбију, јер би ускоро на снагу требало да ступе правила која предвиђају строже казне за ову и друге врсте прекршаја.

Савјет министара БиХ коначно је утврдио дугоочекивани Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја и слиједи упућивање у парламентарну процедуру усвајања.

Тим документом пооштрена је казнена политика са аспекта брзине кретања, па ће тако казне за прекорачење од 20 до 30 километара на час износити од 100 до 300 КМ, док ће они који брзину прекораче преко 30 км/х бити кажњени од 400 до чак 1.000 марака.
Исте су новчане казне, како нам је потврђено из Министарства комуникација и транспорта БиХ, и за одбијање алко-теста, те за утврђени степен алкохолисаности на примјер изнад 1,5 грама по килограму, за шта је предвиђено и задржавање до отрежњења.Пооштрене су, такође, и санкције за кориштење мобилног телефона током вожње, те за невезивање сигурносног појаса, а износе од 100, па чак и до 300 КМ.
Уз мобилне телефоне, прописује се забрана употребе и аудио, односно видео уређаја на начин да ометају или одвраћају пажњу возача за вријеме вожње.
"Прописује се да ће лицу које је у периоду од двије године од дана стицања права управљања моторним возилом сакупило четири казнена бода надлежни орган за издавање возачке дозволу одузети и поништити", појашњено нам је из Министарству комуникација и транспорта БиХ.
У пракси то значи да ће возач којем је дозвола одузета и поништена морати поново проћи процес оспособљавања и положити испит.Прописује се и забрана возачу који стекне право управљања возилом да у периоду од двије године од дана издавања дозволе вози у периоду од поноћи до пет часова ујутру", кажу из Министарства.
Осим тога, уводи се и обавеза здравственој установи да у случајевима када некога отпушта на кућно лијечење, а није способан за самосталну вожњу, о томе обавијести полицију ради провјере важења возачке дозволе.
"У случају да се провјером утврди да лице посједује важећу возачку дозволу, надлежни орган за унутрашње послове ће је привремено одузети, док здравствена установа не утврди да је лице способно за самостално управљање возилом", прецизирано је овим законским рјешењем.
Измјене се тичу и пјешака, којима ће бити забрањено да за вријеме кретања коловозом користе мобилни телефон, као и да имају слушалице у ушима."Сматрамо да ће предложене измјене, по усвајању, допринијети даљем унапређењу система безбједности саобраћаја на путевима у БиХ", казао је Зоран Андрић, помоћник министра комуникација и транспорта БиХ.
Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС, каже да је ријеч о позитивном помаку јер су казне повећане, а биле су симболичне, те неколико пута мање него у региону.
"Ове мјере би требало да дају резултат, који ће се огледати у већој безбједности свих учесника у саобраћају", рекао је Радовић.
Факти
Детаљи из закона:
За прекорачење од 20 до 30 километара на час казна ће износити од 100 до 300 КМ.
Они који брзину прекораче преко 30 км/х биће кажњени од 400 до чак 1.000 марака.
За алкохолисаност изнад 1,5 грама по килограму предвиђено задржавање до отрежњења.
Пооштрене и санкције за кориштење мобилног телефона током вожње, те за невезивање сигурносног појаса.
Забрањује се неискусним возачима да у периоду од двије године од дана издавања дозволе возе од поноћи до пет часова ујутру.
Пјешацима ће бити забрањено да за вријеме кретања коловозом користе мобилни телефон, као и да имају слушалице у ушима.