Парламент ЕУ одобрио нацрт резолуције у којој се Русија назива „основним извором дезинформација у Европи“

13-03-2019 07:31:18 | | фото: © РИА Новости / Алексей Витвицкий/ vostok.rs |


Парламент ЕУ је одобрио је нацрт резолуције у којој се Руска Федерација назива „основним извором дезинформације у Европи“ и која садржи предлог да се развије правни механизам како би се уводиле санкције против лица која су одговорна за њихово ширење.


Нацрт резолуције израдила је посланица из пољске Ана Фотига, која је већ једном пре три године предложила да се усвоји резолуција о борби против руских медија.У јануару је одобрена од стране Одбора за спољне послове и сада је стављена на гласање.

За нацрт резолуције гласало је 489 посланика, 148 против и 30 уздржаних.

Резолуција предлаже и да се "осуде све агресивније акције Русије, Кине, Ирана, Северне Кореје и других, које имају за циљ подривање или суспензију регулаторног оквира и принципа европских демократија и суверенитета земаља Источног партнерства, као и утицаја на изборе и подршку екстремистичким покретима, с обзиром на да сајбер напади стално расту".

Истовремено, документ позива на "подизање свести о руским кампањама дезинформација, будући да је Русија главни извор дезинформација у Европи".

Аутор такође позива "да се подрже земље које су повезане са ЕУ и западним Балканом те да им се пруже професионални ресурси и технологије како би се поуздано осигурала заштита њихових изборних процеса од штетних сајбер напада, дезинформација и пропагандних активности које потичу из Русије и других непријатељских субјеката".

Текст садржи предлог “да се размотри развој правног оквира како у ЕУ тако и на међународном плану како би се одговорило на хибридне претње”, као и за “циљане санкције против оних који су одговорни за организирање и вођење кампања дезинформација”.

Пројекат такође садржи приједлог да се у ЕУ створи одвојено радно тело које ће се бавити „контра пропагандом“, као и да се повећају средства за постојеће структуре такозване „стратешке комуникације“ у ЕУ. Такође се препоручује „повезивање постојећих националних и локалних специјализованих центара, медија, невладиних организација и других организација, посебно НАТО-а, које се баве хибридним ратом, у паневропску мрежу која би помогла у координацији њихових акција".

Парламент ЕУ је 2016. године усвојио резолуцију под називом „Стратешке комуникације ЕУ као супротност пропаганди трећих страна“. У документу се наводи да је Русија наводно пружала финансијску подршку опозиционим политичким странкама и организацијама у земљама ЕУ. Москва је овај документ назвала деградацијом идеје демократије у европском друштву и парламентаризма.