Петронијевић: Уколико буде било каквог правног и правичног одлучивања ми смо потпуни оптимисти

13-03-2019 08:20:31 | | фото: © Pool Reuters/ vostok.rs |

Одбрана очекује да првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу 20. марта пред Међународним резидуалним механизмом за кривичне судове у Хагу буде изречена ослобађајућа пресуда уколико другостепено веће доказе буде сагледавало са правног, а не политичког становишта, изјавио је за Срну адвокат Горан Петронијевић.

- Уколико буде било каквог правног и правичног одлучивања, квалификације и сагледавања доказа и чињеница које су се пред Хашким трибуналом у току поступка могле видети, ми смо потпуни оптимисти да другостепена пресуда мора бити много, много боља од ове сад, па и ослобађајућа - каже Петронијевић, који је члан Караџићевог правног тима.

Он указује да се, уколико при доношењу другостепене пресуде буду преовладали политички разлози, као досад, може очекивати све и свашта, али и истиче да се искрено нада да у Хагу сада "дувају другачији ветрови", преноси Срна.

Према Петронијевићевим речима, одбрана је у жалби инсистирала да другостепено веће посебно обрати пажњу на мањкавост свих доказа који се Караџићу стављају на терет, а посебно на његову везу са једном од главних тачака оптужнице, која је остала - такозвани геноцид у Сребреници.

- Уколико другостепено веће буде добро сагледало да првостепено није имало доказа за било какву повезаност Караџића са тим догађајем, мораће врло озбиљно да интервенише на његовој пресуди у смислу дужине трајања - сматра Петронијевић.

Он је навео да се Тужилаштво жалило на тачку један, односно ослобађање кривице по оптужби за такозвани геноцид у више општина током 1992. године и у складу са тим и на висину казне.

Петронијевић истиче да је та оптужба апсолутно пала, као и у свим пресудама до сада, при чему има и правоснажних одлука у том правцу.