Москва: Нестанак струје у Венецуели изазван из иностранства

17-03-2019 08:35:04 | | фото: © РИА Новости / Дмитрий Знаменский/ vostok.rs |


Нестанак струје у Венецуели изазван је из иностранства, а организатори овог напада познавали су опрему уређаја произведеног у Канади, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.


„Венецуела је ове недеље доживела озбиљну несрећу која је коштала животе грађана ове земље. Као и већина невоља које су задесиле независну Венецуелу последњих година, ова несрећа поново је дошла споља. Према информацијама легитимне владе земље на челу са председником (Николасом) Мадуром, као и према информацијама из других поузданих извора који потврђују ове информације, електро-енергетски сектор Венецуеле је нападнут из иностранства. Ради се о сложеном даљинском утицају на систем за управљање и контролу електро-дистрибутивних станица на којима је инсталирана опрема произведена у западној земљи, колико сам схватила, у Канади“, објаснила је Захарова.

Она је истакла да су сви алгоритми рада и рањивости ове опреме „били добро познати директним организаторима агресије“. „Они и налогодавци ове диверзије одговорни су за смрт људи, између осталог и у болницама које су остале без струје. Надамо се да ће ова одговорност пре или касније добити облик судске пресуде. Тренутно је истрага у току“, додала је она.

Захарова је нагласила да ће уколико се добије званичан захтев за помоћ руских стручњака у истрази „он бити врло пажљиво размотрен“.

Нестанак струје у Венецуели догодио се 7. марта због несреће на највећој хидро-електрани у земљи „Гури“. Национална корпорација за електричну енергију описала је инцидент као диверзију и епизоду енергетског рата против Венецуеле. Министар комуникација и информација Венецуеле Хорхе Родригез саопштио је у среду да је испорука електричне енергије у земљи у потпуности обновљена након нестанка струје.