РТ: Лабораторијски узгојени људски мозак се повезао са мишићима „својом вољом”

19-03-2019 08:38:40 | | / vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Минијатурни мозак од људских матичних ћелија узгајан у лабораторији, развио је властити ум - или барем довољно свести да пошаље неуронски импулс да се повеже с кичменом мождином и мишићним ткивом миша, а затим да савије мишић.

"Волимо да их сматрамо мини-мозговима у покрету", рекла је Маделин Ланкастер са Универзитета у Кембриџу, која је водила експеримент са Лабораторијом за молекуларну биологију Савета за медицинска истраживања, објавио је часопис "Природа".

Мини-мозак је ипак њихов најсофистициранији "органоид", који се приближава сложености мозга фетуса старог 12-16 седмица. Док истраживачи тврде да је "премали и примитиван да би имао нешто што се приближава мислима, осећајима или свести", не постоји прецизан начин мерења свести, а "органоид" има неколико милиона неурона - што значи да ради са истом количином сиве масе као што је код просечне бубашвабе.

Након постављања сићушног комада кичмене мождине и леђног мишића дужине 1 мм од миша поред узгајаног мозга, истраживачи су посматрали како је мозак избацио неуронске импулсе како би се повезао са кичменом мождуном, и на крају послао импулсе електричне енергије и изазвао трзање мишића код миша.

Величина органоида је раније ограничавала способност да приступи хранљивим састојцима - а када је постао већи, центар је изгладнио. Овај пут, истраживачи су га само исекли на ситне кришке и ставили у текућину богату храњивим тварима, допуштајући унутрашњости да напредује, док су везе између делова наставиле расти и развијати се у комплексности током целе године.
Истраживачи планирају да користе своје мини-мозгове за проучавање развоја нервног система и поремећаја мозга - то јест, осим ако мозак не постане самосвестан и почне их прво проучавати.