Лавров: Балтичке државе постале су један од лидера русофобије

19-03-2019 04:39:40 | | фото: © РИА Новости / Рамиль Ситдиков/ vostok.rs |


Након уласка у НАТО, балтичке државе постале су један од лидера русофобије и ту је боље да се ћути о предностима, саопштио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров речи специјалног представника САД за Украјину Курта Волкера о предностима за Русију од суседства са НАТО-ом.


„Када су Естонија, Литванија и Летонија постале чланице НАТО-а, не само да нису ублажиле своје антируске изјаве и своју антируску политику, већ су заправо постале лидери русофоба у западном свету“, рекао је Лавров на конференцији за медије.

„НАТО и Европска унија сада у великој мери проверавају своје антируске акције о том ставу који намећу три балтичке земље, стога би господину Волкеру боље било да ћути о користи за Русију, јер је за нас корисна она ситуација која уједињује све земље нашег заједничког континента“, додао је министар.

Лавров посумњао је у корист за Русију од „мира“ који влада у балтичким државама након њиховог уласка у НАТО, посебно када је у питању дискриминација у тим земљама људи којима је руски матерњи језик.

„Ако говоримо о оном делу његове изјаве да Русија има користи од чињенице да у балтичким земљама влада мир, овде мора да се схвати о чему се ради. Ако се под миром подразумевају летонска и естонска политика величања апатридије и политика исте те Летоније о избацивању руског језика из образовања, и, уствари, из свих области јавног живота… Ако се под чињеницом да тамо влада мир подразумевају редовни неонацистички маршеви, попустљивост радикалним националистима и стимулисање раскола друштва, онда ја прилично сумњам да је такав ’мир‘ користан за Русију“, оценио је Лавров.

Он је додао да такав мир није користан ни за једну државу, укључујући и балтичке земље.

Волкер је раније изјавио да је Русија заправо имала користи од чланства Естоније, Летоније и Литваније у НАТО-у. Он је напоменуо да су сада то независне земље, чланице ЕУ, део НАТО-а, да су одлични суседи за Русију, да у тим земљама влада мир, да нема насиља и да постоје трговина и економски развој.