Лавров: Вокер у Рачку одиграо исту улогу као Бели шлемови у Сирији

22-03-2019 08:28:24 | | Вилијем Вокер, фото: © AP PHOTO / RONALD ZAK/ vostok.rs |


"Рачак" је био вештачки створен изговор и провокација за почетак бомбардовања Југославије, изјавио је руски министар вањских послова Сергеј Лавров.

"То није био разлог, већ вештачки створен изговор. Чињеница да је то била провокација позната је већ дуго времена. Докази су више пута саопштени, писани и цитирани. Наводно убијени цивили су заправо војници, милитанти албанске војске, такозване `Ослободилаке војске Косова`, који су једноставно преобучени у цивилну одећу. Одавно је познато да је то била намештаљка", рекао је Лавров у интервјуу за документарни филм "Окретање Атлантика" на НТВ-у.

Провокацију је извео амерички шеф мисије ОЕБС-а, Вилијем Вокер, који је на лицу мјеста изјавио да је дошло до геноцида, додао је Лавров.



“Без обзира на оно што је он тамо видио, а видео је инсценирану провокацију, није имао право да даје такве изјаве. Закључци о томе што се догађа могло су бити само од стране Сталног савета ОЕБС-а, којем је он био одговоран. Генерално, он је играо исту улогу као и тзв. "Бели шлемови" у Сирији, константно организујући инсцениране догађаје који Западу дају разлог да нападну суверену државу", нагласио је Лавров.