Рогозин: Улазимо у нову раван такмичења са водећим космичким силама

22-03-2019 11:36:13 | | / vostok.rs |


У свету почиње интензивни рад на истраживању далеког космоса, рекао је генерални директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин на састанку са посланицима Државне думе Русије.


„Сада улазимо у нову раван такмичења са водећим космичким силама о будућим пилотским програмима, укључујући и у далеки космос“, рекао је Рогозин.

Шеф руске државне корпорације за истраживање космоса је додао да је синоћ разговарао са председником Руске академије наука Александром Сергејевом о мерама које Русија треба да донесе ради истраживања Месеца.

Рогозин је позвао посланике да дођу на космодром Бајконур како би пратили једно од наредних лансирања бродова.

Потпредседник Државне думе Русије Сергеј Неверов је навео да ће се посланици обавезно прихватити позив.

Подсетимо, „Роскосмос“ је саопштио да ће прва руска експедиција на Месец са људском посадом бити изведена 2031. године, након чега ће такве мисије бити извођене једном годишње.

За 2032. годину је планирано да се на Месец пошаље и „луномобил“, специјално превозно средство за Месец, које ће моћи да превози и космонауте.

Експедиција планирана за 2033. годину ће са тим превозним средствима покушати да обиђе удаљене локације на Месецу и да тестира роботизоване комплексе, како би до 2035. године почела изградње базе на Месецу.