Забрана руским стручњацима да уђу у објекат у којем се уништава хемијско оружје у САД-у изазива забринутост

27-03-2019 05:08:32 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Забрана руским стручњацима да уђу у објекат у којем се уништава хемијско оружје у америчкој држави Колорадо изазива забринутост, наводи се у коментару Министарства иностраних послова Русије.


Како су саопштили у Министарству, када се поставило питање посете САД руских стручњака, стални представник Чешке при Организацији за забрану хемијског оружја (ОЗХО) Јана Рејнисова фактички је блокирала такву могућност, доневши одлуку да иде у базу у Колораду као „представник“ свих источноевропских држава, између осталог Русије. МСП је нагласио да она није имала то право.

„Разлог за такво понашање и Американаца и Јане Рејнисове је потпуно јасан. У Вашингтону, одакле је очигледно стигла команда, не желе да Русија проверава како САД реализују своје обавезе око уништења хемијског оружја. Значи, они имају шта да крију“, навели су у руском Министарству.

У вези с тим, Министарство сматра да су непотврђене информације о сиријском „хемијском досијеу“ и „тровању“ бившег руског обавештајца Сергеја Скрипаља и његове кћерке 4. марта 2018. године у британском Солсберију — „карике истог ланца“. Како су нагласили у МИП-у, акције Рејнисове која испуњава америчке наредбе — још једна су потврда тога.

Подсетимо, Запад је раније оптужио Дамаск да је извео хемијски напад на сиријски град Думу у Источној Гути. Москва је негирала информације о бомби с хлором, коју је наводно бацила сиријска армија.