Русија спремна да настави да унапређује партнерске везе са државама Блиског истока и Северне Африке

01-04-2019 09:14:48 | | фото: © РИА Новости / Алексей Дружинин/ vostok.rs |


Русија је спремна да настави да унапређује партнерске везе са државама Блиског истока и Северне Африке, изјавио је руски лидер Владимир Путин у поздравној поруци учесницима самита Лиге арапских држава.


У телеграму који је објављен на сајту Кремља, руски председник је приметио да напета ситуација у многим државама региона повећава потребу организације механизма вишестраног дијалога и сарадње.

Према Путиновим речима, кризне ситуације треба регулисати политичко-дипломатским методама на бази принципа међународног права и уз строго поштовање суверенитета. Он је нагласио да се то односи на Сирију, где је, „захваљујући руским напорима, нанет одлучни удар по снагама терориста“.

Путин је подсетио на ранију иницијативу Москве, која је усмерена на формирање широке антитерористичке коалиције под окриљем УН.

„Русија је спремна да и даље унапређује партнерске везе са државама Блиског истока и Северне Африке у свим правцима“, наводи се у писму.

Самит Арапске лиге одржава се у Тунису 31. марта. Основне теме ће бити палестински проблем, сиријска криза, ситуација у Либији и Јемену, као и подршка миру и развоју у Судану и спољна политика Ирана.