РТ: „Каква је ово диктатура?“: Полиција Венецуеле штити вођу државног удара

02-04-2019 09:13:18 | | фото: © Reuters / Carlos Garcia Rawlins / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Лидер опозиције Венецуеле Хуан Гваидо којег подржавају САД, дошао је у Каракас тражећи да буде ухапшен, али провокација није успела и на крају га је полиција сачувала од разјарене руље, наводи новинар Макс Блументал за РТ.

"Иронично је видети да владине безбедносне снаге заправо штите Гваида, особу која позива да се влада сруши и покуша да разједини безбедносне службе изнутра", рекао је Блументал, уредник пројекта "Грејзон", коментаришући недавно објављени видео на друштвеним мрежама.


На видео снимку се виде људе у радничкој четврти Ел Валеа у Каракасу како вичу и упућују увреде, те покушавају да дођу до аутомобила у којем се Гваидо возио до протестног скупа. Само полицајци, лојални председнику Николасу Мадуру, били су ту да штите лидера опозиције.


„Иронично је и зато што стално чујемо о Венецуели као о некаквој немилосрдној комунистичкој диктатури. Али овде имате ситуацију која се сигурно неће толерисати у САД-у или другим земљама, као што су Русија, Кина или Немачка… Каква је то диктатура? Па, очигледно то није баш делотворно”, иронично је рекао Блументал.

Избор "Ел Валеа где је Мадурова база" за окупљање опозиције није била случајност, јер је Гваидо дошао тамо "јер су САД хтеле да буде ухапшен како би створиле провокацију", рекао је Блументал. Лидер опозиције се не види на снимку, али је рекао да је “скуп заиста био одржан. Гваидо је изашао из свог блиндираног возила и неколицина је присуствовала".
"Патетичан митинг имао је контра ефекат и заправо је показао како Гваидо постаје ирелевантан", истакао је новинар.

"Упркос тешком економском стању и сталним нестајањима струје, до сада је на улицама окупио веома мали број људи. Већина људи остаје код куће“, рекао је Блументал, додајући да је жестока америчка подршка Гваиду заправо „наношење штете опозицији “.

"Председник Мадуро, наравно, није без кривице, јер су грешке направљене и од стране власти, али сада су у позицији имају шансу, када САД покушавају да их спрече да се извуку из хиперинфлације и да им онемогуће увоз хране и медицинског материјала”, објаснио је новинар.