РТ: НАСА осудила Индију због „страшног“ тестирања оружја, али су САД много већи произвођач отапада у космосу

03-04-2019 07:47:27 | | Око 95% објеката на овој илустрацији НАСА-е je космички отпа |


Извор:Восток/РТ

Шеф НАСА-е Џим Брајденштајн је изјавио да је недавно тестирање антисателитских ракета у Индији било "страшно" јер је створило опасни космички отпад - упркос томе што су САД једне од главних орбиталних загађивача.

Стварање отпада у орбити је "страшна, страшна ствар", рекао је Брајденштајн на састанку у градској већници. Индијско тестирање антисателитског оружја
крајем мартастворило је 400 плутајућих предмета, од којих је 60 довољно велико да их НАСА може пратити, а 24 лете изнад највиших тачака орбите Међународне космичке станице.

"Таква врста активности није у складу са будућим космичким летовима са људском посадом", изгрдио је Бррајденштајн, рекавши да је индијски управо избачени отпад у космос повећао ризик за Међународну космичку станицу за 44%.

Међутим, последњих 60 делића који се могу пратити представљају мали број у поређењу са укупно21.000комада већих од 10 cm које НАСА већ надгледа.Трећина њихје створена у претходним антисателитским тестирањима оружја од стране Русије, Кине и САД.

"Заиста је лицемјерно што се САД жале јер је Пентагон створио више космичког отпада од било које друге државе на планети", каже Брус К. Гагнон, координатор Глобалне мреже против оружја и нуклеарне енергије у космосу.


Упркос Брајденштајновој осуди и ранијем позиву Пентагона да "не направи неред" у космос, неће бити никаквих стварних последица за Индију, сматра Гагнон, јер САД требају способну за космичко ратовање Индију како би сатерла у ћошак Кину.


Заправо, чини се да САД заправо "охрабрују Индију да милитаризује и наоружава космос како би помогла Вашингтону да окружи Кину, знајући да Индија и Кина већ одавно имају тензије", рекао је он.

Остаци настали индијским тестирањем ће имати много мање трајног утицаја на безбедност орбите од оних који су иза себе оставиле космичке силе, каже Брахма Челанеј, професор стратешких студија у Центру за истраживање политике у Њу Делхију.

“Крхотине од индијског тестирања ће у наредним месецима, ако не и недељама, сагорети и пасти на Земљу јер се налазе на ниској орбити. Међутим, остаци од америчких и кинеских деловања у космосу ће се задржати дуги низ година“, рекао је Челанеј за РТ.

Он је такође одбацио идеју да ће долазак Индије на сцену космичког наоружања изазвати нову трку у наоружању, јер је трка већ у току и да се Индија једноставно труди да одржи корак.

С друге стране, Џорџ В.С. Абеј, бивши директор Џонсон космичког центра и стручњак за космичку политику на Бејкер институту Универзитета Рајс, подржао је безбедносне бриге шефа НАСА-е, рекавши да је важно да космос буде "што је могуће чишћи и да се не ствара више отпада без обзира која је ваша земља, посебно када имате космичку летелицу са људском посадом у орбити око Земље".



Индијски премијер Нарендра Моди саопштио је да је његова земља 28. мартаизвела тестирање антисателитског оружја, обривши свој сателит са ниске орбите помоћу ракете на Земљи. У то време, Космичка команда америчких ваздухопловних снага је саопштила да остаци не представљају опасност за Међународну космичку станицу.

Индија је постала четврта земља која је успешно тестирала антисателитско оружје, након Кине, Русије и САД-а.