Песков: Став Русије по питању пловидбе бродова у Керчском мореузу свима одавно јасан

04-04-2019 09:21:26 | | фото: © Михаил Метцель/ТАСС/ vostok.rs |


Кремљ негативно оцењује саопштења из НАТО-а по питању пловидбе бродова у Керчском мореузу. Став Русије је по том питању свима већ одавно јасан - пловидба се одвија у складу са међународним правом и у складу са руским законодавством, изјавио је портпарол председника Дмитриј Песков,коментаришући изјаву сталног представника САД-а при НАТО-у Бејли Хачинсон, која је рекла да ће НАТО на самиту у Вашингтону усвојити нови пакет мера за Црно море, који подразумева и повећано присуство војних бродова НАТО-а у региону, што ће уједно "гарантовати" украјинским бродовима безбедни пролаз кроз Керчски мореуз.



„Када пристигне било какав захтев, тада ће и одлука бити донета. Овде је реч о затвореним водама, зато о том питању не треба хипотетички разговарати“, истакао је Песков.

Говорећи о повећању броја војних бродова Алијансе у Црном мору, Песков је подсетио на конвенцију из Монтреа о статусу црноморских мореуза, према којој бродови земаља које нису црноморске не могу да остану у Црном мору дуже од 21 дан.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут