„Сојуз“ полетео према Међународној космичкој станици

04-04-2019 11:58:09 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Ракета-носач Сојуз-2.1а са теретним бродом Прогрес МС-11 лансирана је према Међународној космичкој станици са космодрома Бајконур, саопштено је за РИА Новости из Центра за контролу мисије.

Као што је планирано, након одвајања од треће фазе Сојуза, Прогрес ћеполетети према Међународној космичкој станици у складу са ултракратком схемом, те ће направити два окрета око Земље.

Пристајање на Међународну косм ичку станицу се очекује у 17:25 по московском времену. Пут космичког теретњака ће трајети три сата и 24 минута.

Обично су руски космички бродови летели до Међународне космичке станице користећи стандардне дводневне летове или краће шесточасовне. У јулу прошле године, Прогрес МС-09 је први пут долетео на Међунаордну космичку станицу по новом обрасцу - три сата и 39 минута.

Поред стандардног терета - производа, горива, воде и компримованих гасова, Прогрес МС-11 ће испоручити динамички систем расвете на станицу, који ће симулирати земаљски дан од сумрака до зоре. Систем ће бити инсталиран на модулу руског сегмента Међународне космичке станице.