Москва о „косовској“ застави: Недопустиво коришћење симбола непризнатих квазидржава на територији Русије

05-04-2019 04:03:09 | | фото: © РИА Новости / Саид Царнаев/ vostok.rs |


Застава непризнатох и самопроглашеног "Косова", која је виђена на штандовима стадиона "Ахмат арене" у Москви, уклоњена је након избијања скандала, саопштено је из управе стадиона за РИА Новости.

У суботу у Грозном одржан меч 21. кола првенства Русије између Ахмата и Спартака Москва. На једној од трибина, била је стављена застава самопроглашеног Косова, што је изазвало снажан протест међу навијачима. У тиму Ахматова игра Бернард Бериша пореклом сиз АП Косово. Како је прнела "Известија", Министарство спољних послова Русије је саопштило властима Чеченије о недопустивости кориштења симбола самопроглашене републике.

"Ставили су заставу зато што Бернард Бериша са Косова игра у фудбалском клубу `Ахмат Грозни`, али је застава уклоњена. Не налази се више на трибинама нашег стадиона", рекао је саговорник агенције.

„Током фудбалског меча између екипа Ахмат и Спартак у Грозном 30. марта ове године на стадиону ’Ахмат арена“ окачена је застава такозване републике Косово. У вези с тим, скренули смо пажњу одговорнима власти Чеченске Републике да је недопустиво коришћење симбола непризнатих квазидржава на територији Русије“, саопштено је заРИА Новости из Министарства.

„Овај инцидент разматрамо техничком грешком. Став Русије о непризнавању Косова је непромењен. Он је заснован на међународном праву и резолуцији СБ УН 1244“, навели су у руском спољнополитичком ресору.

Раније је потпредседник и генерални директор фудбалског клуба Грозни Акхмат Акхмед Аидамиров изјавио за РИА Новости да ако руско министарство иностраних послова донесе одлуку о застави самопроглашене Републике Косово, која је приказана на домаћем стадиону, клуб ће поштовати ову одлуку.