САД: Разматрамо још санкција на финансијски сектор Венецуеле

06-04-2019 10:31:09 | | / vostok.rs |


Потпредседник Сједињених Америчких Држава Мајк Пенс изјавио је да Вашингтон намерава да уведе санкције двема компанијама због испорука венецуеланске нафте на Кубу, као и бродовима компаније ПДВСА, укупно њих 34.


У говору на Универзитету Рајс у Хјустону, Пенс је најавио да ће Вашингтон погодити енергетски сектор Венецуеле новим санкцијама.

„Данас предузимамо кораке против виталног извора богатства Мадуровог режима“, рекао је Пенс. „Према упутствима председника Доналда Трампа, Сједињене Америчке Државе ће санкционисати 34 пловила која су у власништву или којима управља ПДВСА, као и две додатне компаније које преносе сирову нафту на Кубу“, прецизирао је он.

Пенс је такође навео да Вашингтон разматра још санкција.

„Разматрамо још санкција на финансијски сектор у данима који су пред нама“, додао је Пенс.

Касније је Министарство финансија САД потврдило увођење санкција.

„Данас је Одељење за контролу страних инвестиција Министарства финансија САД увело санкције против две компаније које послују у нафтном сектору Венецуеле… Одвојено, то одељење је такође издвојило 34 брода као блокирано власништво компаније ПДВСА“, пише у саопштењу Министарства.

Сједињене Америчке Државе су 28. јануара објавиле да уводе санкције националној нафтној и гасној компанији Венецуеле ПДВСА. Вашингтон је блокирао имовину и интересе компаније у својој јурисдикцији од седам милијарди долара и забранио пословање са њом. Према предвиђањима Беле куће, венецуеланска компанија ће изгубити додатних 11 милијарди долара у нафтним резервама. Вашингтон је раније најавио нова ограничења против Каракаса, али није прецизирао на шта ће се она односити.