Храбар пословни потез Маје Миљевић: Разбија предрасуде о подузетности младих

28-12-2015 07:20:43 | | К. Силајџија/Фактор.ба/Фото: К. Софтић/ mojenovosti.com |

Производе здраву органску храну, а циљ им је ући у процес цертификације и проширити број коопераната на подручју читаве Републике Српске и ФБиХ.
У друштву у моке се бори са економском кризом и незапосленошћу, покретање фирме је изузетан догађај. Ако то учини млада особа, подухват је тим већи. Иако многи млади људи немају могућности или храбрости покренути властити бизнис, 26-годишња Бањалучанка Маја Миљевић разбија све предрасуде по том питању.

Процес цертификације
Она је прије неколико мјесеци покренула фирму Здрава логика и каже да је своју шансу види у производњи здраве органске хране. Пласман врши на домаћа али планира и извоз на страна тржишта.
– Око себе сам окупила млади тим људи до 25 година, којима вјерујем и заједно са Средњом пољопривредном школом у Бањој Луци покренула сам цијели бизнис. Пољопривредна школа има десет пластеника и радионицу за прераду, а имамо 10 коопераната из околине Бање Луке – прича наша саговорница.
За потребе производње набавља шипак, дрен и још неке производе а има и кооперанте од којих откупљује разне врсте воћа и поврћа.
– У 2016. години улазимо у процес цертификације и то нам је највећи изазов. Циљ нам је изградити снажан бренд Здрава логика, препознатљив по контролисаној производњи. Намјеравамо проширити број коопераната на 20 и проширити се по цијелој Републици Србској и ФБиХ – изјавила је Миљевић.
Подвукла је да су им највећи проблеми дуге бирократске процедуре са дозволама, недостатак информација и велики недостатак стручних кадрова за пољопривредну производњу.
Деструктивна средина
Маја младим људима поручује да је битно имати храброст и не ослањати се на негативне коментаре.
– Свако треба пронаћи оно што воли, преузети одговорност на себе и покренути бизнис. И прије него сам почела, говорили су ми да је ово тешко, да не треба започети посао у овој средини, да треба ићи у иностранство. Мислим да не треба слушати песимистичке коментаре које производи наша деструктивна средина – каже Миљевић.