РТ: Космички хероји заслужују туш - руски систем за хигијену би МКС могао учинити удобнијом

11-04-2019 07:54:14 | | Међународна космичлка станица, фото: © AFP / NASA / RT/ vos |


Извор:Восток/РТ

Руски научници су почели са тестирањем новог санитарног и хигијенског система који би омогућио посади Међународне космичке станице (МКС) да се нормално туширају и забораве на прање влажним марамицама. Планирана је и одговарајућа машина за прање веша.

"Главни циљ система је да се повећа удобност посади МКС-а", кажу инжењери из руске компаније за производњу космичких летелица "Енергија" и водећег пројектанта система за одржавање живота "НИИхиммаш".


Потпуни списак санитарне и хигијенске опреме коју они нуде укључује туш кабину, умиваоник и машину за прање веша, која ће бити снабдевена течношћу с најсавременијим системом за регенерацију воде.

ИНжењери су рекли да ће систем моћи да прочисти од 760 до 1200 литара воде током једног циклуса, пролазећи кроз полупропусну мембрану. То ће захтевати рутинско одржавање свака два месеца и замену филтера свака три или четири месеца.

Слична технологија је била у развоју за руску космичку станицу "Мир" када је кружила око Земље између од 1986. до 2001. године. Али она, се никада није применила, јер се вода, која је пречишћавана преко чврстih materija, показала иритантном за очи и кожу.

Хигијенска опрема неће само побољшати живот на МКС-у, већ ће и смањити количину терета испорученог у станицу за 100 до 200 килограма, јер ће посади бити потребно мање пешкира и одеће.

Прототип система, који ће бити тестиран и усавршен на Земљи, већ је изграђен, рекао је научник.

Ако се опрема покаже дјелотворном на МКС-у, тада ће се користити за далеке космичке летове до Марса и других планета, додали су инжењери.