Русија помаже Венецуели у истрази напада на енергетске објекте земље

15-04-2019 10:29:07 | | фото: © РИА Новости / Марко Бельо/ vostok.rs |


Москва и Каракас спроводе заједничку истрагу о нападима на енергетске објекте у Венецуели, саопштио је заменик министра спољних послова Русија Олег Сиромолотов.

„Пружамо сву неопходну помоћ венецуеланским пријатељима. Према подацима законите власти земље на челу са председником Николасом Мадуром, као и на основу других поузданих извора, електроенергетски сектор Венецуеле је нападнут из иностранства 7. марта“, изјавио је дипломата.

Према речимаСиромолотова, реч је о даљинском утицају на системе електродистрибутивних станица, на којима је инсталирана опрема, произведена у једној од западних земаља.

Прошле седмице, Мадуро је саопштио да Венецуела свакодневно неутрализује два до четири напада на електроенергетски систем земље.

Током протеклог месеца, на венецуеланској хидроелектрани догодило се неколико инцидената. Тако је 7. марта дошло до несреће на станици Ел Гури, која је изазвала незапамћени нестанак струје. Најмање 20 од 23 државе било је без струје. Рад предузећа и владиних агенција је суспендован скоро недељу дана.
Национална корпорација "Корпоелек" је то назвала диверзијом и епизодом енергетског рата против Венецуеле.