Москва: НАТО на територији Косова и Метохије створио полукриминалну псеудо-државу

15-04-2019 02:42:51 | | фото: © РИА Новости / Антон Денисов/ vostok.rs |


Заменик министра спољних послова Александар Грушко је говорећи о успесима НАТО-а, посаветовао је да се погледају "плодови" активности овог војног савеза.

"
Питање је да ли је НАТО успешан у другим областима. Резултате можете погледати: „Препознаћете их по плодовима“, рекао је Грушко у интервјуу за РИА Новости поводом 70. годишњице организације. Вашингтонски споразум, који је поставио темеље НАТО-а, потписан је 4. априла 1949. године.

Према његовим речима, на територији Косова и Метохије створена је полукриминална псеудо-држава, извор многих проблема у Европи, а Србија је нанесена огромна штета, преносе РИА Новости.

"Косовска кампања НАТО-а представљала је озбиљан ударац целом систему међународног права и напорима да се створи истински колективна архитектура безбедности у Европи", рекао је Грушко.

У Авганистану, додао је заменик министра спољних послова Руске Федерације, су огромна средства потрошена за скоро 18 година, али око 40% становништва земље живи на територији под контролом Талибана.

"Војна кампања НАТО-а довела је до значајних цивилних жртава. Производња опијума повећана је за десетине пута", рекао је Грушко, указујући да је 2001. године површина под маком износила око 7,6 хиљада хектара, а у 2017. години 328 хиљада хектара. У 2017. години била је и рекордна производња опијума око девет хиљада тона.

"Тренутна мисија Алијансе `Одлучна подршка` (у Авганистану) не носи се са стварањем ефикасних авганистанских снага безбедности. Њихови губици су огромни, а ниво напуштања је значајан", додао је он.

Грушко је указао и на операцију НАТО-а "Уједињени заштитиник" у Либији, што је резултирало довођењм земље у хаос.

"Као резултат социјалног инжењеринга на Западу, гигантске територије на Блиском истоку и у региону Северне Африке су лишене знакова државности. Постале су извор и уточиште терористичких група, укључујући `ИСИС`", рекао је Грушко.

Управо та нестабилност генерише миграционе токове, у којима Европа рискира своје утапање, додао је он.

Грушко је данас такође саопштио да су Русија и НАТО у потпуности прекинули сарадњу.