Кремљ за сада није упознат са извештајем Милера о наводном мешању Русије у председничке изборе у САД

19-04-2019 08:24:47 | | фото: © РИА Новости / Алексей Дружинин/ vostok.rs |


Кремљ за сада није упознат са извештајем специјалног тужиоца САД Роберта Милера о наводном мешању Русије у председничке изборе у САД 2016. године, рекао је портпарол руског председника Дмитриј Песков.


Главни тужилац САД Ричард Бар потврдио је 18. априла да није било завере председника САД Доналда Трампа или других Американаца с руским властима на изборима 2016. године. Он је захвалио Роберту Милеру за то што је успео да „открије природу покушаја Русије да се умеша у амерички изборни процес“.

Истрага независног специјалног тужиоца Роберта Милера, који је раније био на челу ФБИ, почела је у мају 2017. године. Главни задатак било је да се утврди да ли се Русија, или нека друга земља, мешала у председничке изборе у САД 2016. године и да ли је било завере чланова предизборног штаба Доналда Трампа с руским властима.

Москва категорички одбацује оптужбе да се мешала у изборе у САД, као и да је умешана у хакерске нападе. Председник Русије Владимир Путин је рекао да не искључује могућност да су хакери из Русије, Азије, Латинске Америке, или чак из САД, одакле су веома вешто и професионално могли да „одапну стрелу“ на Русију.