Десет фотографија које ће вам пружити десет разлога да заувек останете на Алтају

21-04-2019 07:22:50 | | фото: Фјодор Лашков / Russia beyond/ vostok.rs |


Ако сте у потрази за рајем на земљи, наћи ћете га на руском Алтају.

Разноврсна фауна. Атлај је станиште бројних животиња, укључујући волухарице, рисове, снежне леопарде, сибирске козороге и слатку јагњад. Фауна је у националним резерватима невероватно разнолика с готово 50 врста сисара и стотинама птица.

Земља кристално чистих језера. На овим планинама су скривене хиљаде језера. Највеће је језеро Телецко, које се налази високо у планинским врховима, окужено тајгом. Оно је и једно од најдубљих језера у Русији и на свету (> 325 м).

Земља планина. Алтај је највиша сибирска регија. Многи се гребени уздижу 3-4 километара изнад нивоа мора. Највиши врх је „двоглава" Белуха (4506 м), место невероватне лепоте.

Нетакнута природа. Алтајске планине неки туристи називају „зеленом апотеком Земље" или „плућима планете“, јер је то једна од најчистијих и најмање загађених области у Русији.

Природни резервати. Захваљујући удаљеној локацији, природа Алтаја добро је очувана. Природни резервати чине 20% укупне територије Алтајске републике. Овде се налази и 126 споменика природе.

Земља открића. Овде налазе се праисторијски рељефи у камену изнад ливаде пуне цвећа. У близини реке Кучерле можете наићи на петроглифе, слике на камену које датирају из 7-6 века пре нове ере.

Природна разноврсност. Алтајске планине, један од најживописнијих кутака Русије, чине границу између средње Азије и Арктичког океана преко реке Об, која свој пут према северу почиње овде. Овде можете видети разне призоре, укључујући планинску тајгу, степу, језерске басене и планинске ливаде.

Непрестано славље спорта. Овде се можете бавити рафтингом, планинарењем, алпинизмом, скијањем и веслањем.

Контрасти у времену. На Алтају ћете доживети топло лето с теписима процветалог цвећа, као и праву руску зиму, снежну и оштру.

Алтај као руска Шамбала. Програм сваког етничког обиласка ове планинске регије укључује посету локалним шаманима и курс традиционалног локалног грленог певања. Туристи могу да проведу целих недељу дана путујући с номадским народом Теленга. Теленги су један од најмањих номадских народа у Русији, остало их је свега 2400.

Ксенија Исајева, Russia beyond