РТ: Збогом долар! Русија напунила трезоре са још 18,7 тона злата

24-04-2019 07:07:25 | | фото: © Reuters / Michael Dalder / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Централна банка Русије наставља да купује злато, додајући око 18,7 тона племенитог метала огромној залихи само у марту, према најновијим објављеним подацима.

Повећање процењених залиха злата у Русији је резултирало са више од 2.170 тона злата, што износи скоро 18 одсто укупних девизних резерви земље, саопштила је Централна банка.

Русија је од јануара до марта купила 56 тона злата, а у јануару и фебруару је купљено 37,3 тоне племенитог метала.

Последњи корак одражава посвећеност земље раније најављеном плану диверсификације својих девизних резерви из различитих геополитичких ризика и елиминисању ослањања руске економије на амерички долар. Као део ове политике, Централна банка Русије значајно је смањила удео новчаних средстава у својим инсотраним фондовима.

У протеклих пет година, куповина племенитог метала кретала се око 200 тона годишње, Централна банка је планирала да задржи овај темпо у блиској будућности. Русија је тренутно пета земља на свету по резервама злата, те је само на корак да претекне Француску и Италију у наредних годину дана.

Истовремено, Русија је драстично смањила своје удјеле у америчким вредносним папирима. Прошле године, Централна банка је у априлу и мају продала 81 милијарду долара америчких државних обвезница. Та бројка је близу садашње вредности укупних руских резерви злата чија вриједност износи око 90 милијарди долара. Удео америчког долара у девизним резервама Русије пао је са 46% на 22% у 2018. години.