Захарова: Украјинци својим гласовима изразили негативан однос према разорној политици Порошенковог режима

26-04-2019 11:26:07 | | фото: © РИА Новости / Владимир Астапкович/ vostok.rs |


Москва је примила к знању вољу украјинских бирача, који су на изборима изразили негативан однос према политици актуелног председника државе Петра Порошенка. Перспектива односа с новим украјинским руководством зависиће од практичних потеза Кијева, рекла је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.


„Изборе одржане у Украјини, у целини гледано, не треба схватати као пример слободног, независног испољавања воље, то је очигледно. Данас је, ипак, јасно нешто друго. Без обзира на политехнолошке и административне методе власти, житељи Украјине су својим гласовима изразили негативан однос према разорној политици коју је пет година водио Порошенков режим“, рекла је Захарова.

Говорећи о проблемима с организовањем избора, Захарова је објаснила да има у виду одузимање могућности једном броју грађана да учествују у гласању, пре свега Украјинцима који живе у Русији. Такође, руским експертима је било забрањено да буду посматрачи на изборима, додала је она.

„Перспектива билатералних односа ће зависити од практичних корака које ће предузимати Кијев, од спремности новог украјинског руководства да сноси одговорност за своје одлуке, од испуњавања међународних споразума, укључујући решавање кризе у Донбасу на основу минског комплекса мера, који је, наглашавам, подржао Савет безбедности Уједињених нација“, рекла је Захарова.

Други круг председничких избора у Украјини одржан је 21. априла. Комичар Владимир Зеленски победио је актуелног председника Украјине Петра Порошенка, освојивши 73,22 одсто гласова бирача.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут