РТ: Глобални војни расходи највећи за три деценије, највећи потрошач САД

29-04-2019 12:07:02 | | / vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Земље света су потрошиле 1,8 билиона долара на војску 2018. године. САД воде у тој потрошњи, док неки од савезника НАТО-а такође пробијају своје ратне буџете наводећи руску "претњу", упркос томе што је Москва смањила своје војне издатке.

Протекла година је била изузетно успешна за војну индустрију, према подацима Стокхолмског међународног института за истраживање мира (СИПРИ). Према најновијем извештају објављеном у понедељак, глобални војни трошкови порасли су за 2,6 одсто да би достигли највиши ниво од 1988. године, када су истраживачи почели да прате податке.

Амерички војни издаци су прошле године износили 649 милијарди долара, што износи 36 посто од укупних трошкова у свету. Вашингтон је троши испред свог најближег ривала - Кином, скоро 200 процената више. Такође потрошио скоро исто колико и наредних осам земаља заједно.

Раст војне потрошње подстакнут је појачаним ривалством између САД-а и Кине, као и затегнутом ситуацијом у Азији где је Индија повећала потрошњу за 3,1 посто, а Пакистан за 11 посто.


"Тензије између земаља у Азији, као и између Кине и САД су главни покретачи наставка раста војних трошкова у региону", рекао је Петер Визман, виши истраживач у СИПРИ програму за наоружање и војне трошкове (АМЕКС).

Вашингтон је годинама био неоспорни лидер на листи, а прошле године је још више повећао своју предност, повећавајући своју војну потрошњу по први пут од 2010. године. Пораст америчке потрошње у сектору одбране представља директан одраз политике Трампове администрације, наводи се у извештају СИПРИ.

"Повећање америчке потрошње потакнуто је имплементацијом нових програма набавке наоружања у 2017. години под управом Трампа", истакао је др Ауд Флорант, директор СИПРИ АМЕКС.

Држећи се тренда за последње 24 године, Кина је повећала своју потрошњу за пет посто. Међутим, темпо њеног војног раста успорен је до најнижег нивоа од 1994. године. Пекинг је укупно издвојио 250 милијарди долара за војне потребе.