Слуцки: Изражавамо нашу подршку председнику Николасу Мадуру и венецуеланском народу

01-05-2019 05:24:34 | | фото: © РИА Новости / Александр Натрускин/ vostok.rs |

Ситуација у Венецуели забрињава, Русија никада неће подржати насилну промену власти, а председника може да изабере само народ земље, изјавио је председавајући Одбора за међународне послове Државне думе Русије Леонид Слуцки.


„Ситуација у Венецуели изазива забринутост. Самозвани Хуан Гваидо, који је очигледно добио додатну подршку својих западних покровитеља, поново је покушао државни преврат. На Гваидовој страни је за сада само мала група војника, чији поступци имају за циљ ескалацију агресије у земљи“, рекао је Слуцки новинарима у уторак.

Он је изразио уверење да су легитимно изабране власти у Каракасу у стању да одбију нови напад и заштите уставни поредак Венецуеле.

„Русија никада неће подржати насилну смену власти у Венецуели. Председника Венецуеле може изабрати само њен народ. Нико, ни Вашингтон, ни европске престонице које су му се придружиле, не могу без одржавања избора да признају ниједног венецуеланског лидера. У том случају важно је предупредити спољну инвазију као помоћ самопроглашеном председнику земље Гваиду“, истакао је Слуцки.

Он је нагласио да ће било какве акције ове врсте представљати мешање у послове суверене државе и „саучесништво“ у државном удару у Венецуели.

„Са своје стране, изражавамо нашу подршку председнику Николасу Мадуру и венецуеланском народу“, закључио је он.