Путин поједноставио стицање држављанства одређеним категоријама Украјинаца мимо ДНР-а и ЛНР-а

01-05-2019 02:09:37 | | фото: © РИА Новости / Алексей Дружинин/ vostok.rs |


Председник Владимир Путин потписао је указ о додатним категоријама украјинских грађана који имају право да поднесу захтев за пријем у руско држављанство на поједностављен начин. Документ је објављен на службеном интернет порталу заправне информације.


Како се наводи у указу, упрошћени начин се односи на одређене категорије Украјинаца.
"Осигурати право да поднесу захтев за пријем у држављанство Руске Федерације на поједностављени начин ... за држављане Украјине који немају држављанство друге државе, који су рођени и стално бораве на територији Републике Крим и Севастопољ, који су напустили наведене територије до 18. марта 2014. година”, наводи се указу.

Ово право се односи и на њихову дјецу, укључујући усвојену дјецу, супружнике и родитеље.


Према документу, особе без држављанства које су рођене и стално живе у Криму и Севастопољу, које су напустиле ове територије пре 18. марта 2014. године, као и њихова деца, укључујући усвојену децу, супружнике и родитеље, могу добити руски пасош по поједностављеном поступку. .

Осим тога, држављанство Русије могу тражити и грађани Авганистана, Ирака и Сирије који су рођени у Руској Совјетској Федеративној Социјалистичкој Републици и који поседују совјетско држављанство.

Раније је председник Путин саопштио да Русија не даје могућност добијања руског држављанства само грађанима који живе у ЛНР-у и ДНР-у, те да ће се разматити могућност да се поједностави издавање руског држављанства за све грађане Украјине.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут