Москва: Само венецуелански народ има право да одреди своју судбину

01-05-2019 07:30:19 | | Фото: ТАСС, Антон Новодережкин/ vostok.rs |


Одржан је телефонски разговор између министра спољних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова и америчког државног секретара Мајка Помпеа на америчку иницијативу.

Фокус је био на ситуацији у Венецуели, где је јуче опозиција, уз јасну подршку Сједињених Америчких Држава, покушала да преузме власт. На руској страни је наглашено да је мешање Вашингтона у унутрашње послове суверене државе и претња њеном руководству грубо кршење међународног права. Наводи се да би наставак агресивних корака довео до најтежих последица. Само венецуелански народ има право да одреди своју судбину, за коју је потребан дијалог свих политичких снага у земљи, а што венецуеланска влада већ дуго тражи. Деструктивни спољни утицај, посебно путем силе, нема никакве везе са демократским процесом.



Током разговора је било говора се и о хуманитарним аспектима ситуације у Сирији, посебно о ситуацији у логорима расељених лица Рукбан и Ал Хаул. Сергеј Лавров је говорио у прилог брзом повратку избеглица у места њиховог сталног боравка, за шта је сиријска влада створила неопходне услове.


Дотакнута су и нека питања билатералних односа, укључујући и распоред будућих руско-америчких контаката.

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут