Путин потписао закон о интернету којим се обезбеђује функционисање у случају искључења Русије са глобалне мреже

02-05-2019 11:24:28 | | фото: © РИА Новости / Нина Зотина/ vostok.rs |


Председник Владимир Путин потписао је закон о одрживом „Рунету“ (руски сегмент интернета), који је усмерен на заштиту одрживог рада интернета у Русији у случају појављивања претњи за његово функционисање из иностранства, а документ је објављен на званичном порталу за правне информације.

Законом је предвиђено да "Рунет" буде у могућности да функционише независно од остатка света у случају глобалног квара или намерног искључења са интернета. Мере којима се осигурава стабилност ннтернета укључују стварање националног DNS система који похрањује све називе домена и одговарајуће IP адресе.

Закон ће ступити на снагу у новембру ове године, са изузетком одредби о криптографској заштити информација и националном систему домена, који ће ступити на снагу 1. јануара 2021. године. Интерне мреже које немају приступ интернету нису предмет закона.

Нови закон је разрађен као одговор на нову америчку сајбер стратегију која оптужује Русију, заједно с Кином, Ираном и Северном Корејом, да користи сајбер алате за “подривање” њене економије и демократије. У стратегији се такође прети тешким последицама за било кога ко спроводи сајбер активности против САД.
Аутономни систем ће осигурати да се Русија не суочи са потпуним искључењем са интернета ако односи са Западом у потпуности доживе слом, а САД почну са укидањаем руских IP адреса са глобалног интернета.
Тадашњи амерички председник Барак Обама потписао је извршну наредбу која му је омогућила да преузме контролу над свим комуникацијама на америчком тлу, укључујући и оне кључне за нормално функционисање интернета.
Америчка агенција за националну безбедност изазвала је тродневни прекид интернета у Сирији у новембру 2012. године, изјавио је за магазин "Wired" Едвард Снуден, бивши службеник Aгенцијe за националну безбедност САД (NSA). Како се наводи NSA хакери су случајно 'ископчали' један од главних рутера док су покушавали да инсталирају шпијунски софтвер на њега.

Пројекат је осмишљен тако да осигура рад интернета, ако из иностранства постоји опасност за његово функционисање. Тако се предвиђа стварање центра за праћење и управљање јавном комуникацијском мрежом у "Роскомнадзору". Осигураће се доступност комуникацијских услуга у било којој "ванредној" ситуацији, те ће такође координисати рад оператора у таквим случајевима.
Према документу, информације државних органа и предузећа ће бити додатно заштићене енкрипцијом, а телеком оператери ће бити ослобођени обавезе да ограниче приступ сајтовима са забрањеним подацима.
Интерне мреже које немају приступ Интернету неће бити предмет пројекта.
"Роскомнадзор" ће координисати активности на осигурању функционисања Интернета у земљи.