Болтон убеђује Трампа да пошаље војску у Венецуелу - Вашингтон пост

02-05-2019 01:22:43 | | фото: © РИА Новости / Алексей Витвицкий/ vostok.rs |


Доналд Трамп не показује озбиљну одлучност да спроведе војну операцију у Венецуели, иако његов саветник за националну безбедност, Џон Болтон, инсистира на агресивној политици у овој земљи, преноси Вашингтон Пост.

Како је један број бивших и садашњих помоћника америчког лидера рекао за публикацију, Трамп "не показује велику одлучност да нападне Венецуелу". Према изворима новина, председник САД-а с времена на време говори да "Болтон жели да га увуче у рат". Два саветника су такође изјавила да када је реч о Венецуели, Трамп почиње да говори о политичким догађајима на Флориди или о његовом голф клубу. Обојица су истовремено истакли да је мало вероватно да ће председник дозволити "дугорочне војне акције" у Венецуели.

Међутим, према изворима новина, Трамп је Болтону дао "широка овлашћења" за Венецуелу. У исто време, Болтон, који је позвао на "агресивнију политику" против Каракаса, успео је да изазове бес "и у Белој кући, и ван ње". Више пута сувише пута прекидали заменика председника Комитета начелника штабова Оружаних снага САД Пола Селвија и од њега тражили опције војног решења кризе. Како наводи лист, обично учтиви генерал се наљутио због „конфронтационог манира“ разговора и тако јако је ударио у сто да је прстен на његовој руци оставио пукотину на површини. Састанак је тада прекинут, а обе стране су отишле незадовољне.