Москва: САД доследно воде политику решавања сиријске кризе која је усмерена на осигуравање њиховог дугорочног присуства у Сирији

05-05-2019 09:51:18 | | фото: © Валерий Шарифулин/ТАСС/ vostok.rs |


Покушај појединих курдских лидера да уз помоћ Запада организују „Конгрес племенских савеза, племена и народности Сирије“ усмерен је на поделу те земље и угрожава напоре међународне заједнице, Уједињених нација и земаља-гараната „астанског формата“ за решавање кризе, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

„Трећег маја у насељу Ајн Иса поједини курдски лидери су уз подршку западних ментора покушали да одрже ’Конгрес племенских савеза, племена и народности Сирије‘. Међутим, пошто нису добили подршку широког круга представника арапске заједнице, организатори ’псеудоконгреса‘ су били принуђени да његов статус спусте на ниво конференције“, саопштило је Министарство.

Пошто идеју о одржавању „конгреса“ већина лидера арапских племена Источног Еуфрата није подржала, Вашингтон је, како је навело Министарство спољних послова, издвојио знатна финансијска средства за поткупљивање делегата.

„Познато је да организатори нису зазирали од врбовања учесника у избегличким камповима, укључујући жалосно познати камп Хол, чији су затвореници измучени глађу спремни на све да би спасили своје животе. Коришћене су и уцене, па и насилне методе. Овај догађај, очигледно усмерен на поделу земље, грубо нарушава принципе УН о очувању територијалне целовитости и државног суверенитета Сиријске Арапске Републике, укључујући и принципе Резолуције 2254 Савета безбедности Уједињених нација“, наведено је у саопштењу.

Министарство је оценило да овај скуп ствара нову спиралу напетости и нарушава крхку конструкцију која омогућава да се постигне национална сагласност у мултинационалној сиријској држави.

У саопштењу је, такође, наведено да САД и њихови наследници доследно воде политику решавања сиријске кризе која је усмерена искључиво на то да осигурају своје дугорочно присуство у Сирији.

„Ради тога је ангажован део сепаратистички настројених курдских борбених формација, које су раније одиграле одређену улогу у борби против ДАЕШ-а, а сада траже подршку од САД за стварање ’квазидржавне формације‘ на источној обали реке Еуфрат“, навело је Министарство.

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут