Лавров: „Северни морски пут“ је национална транспортна артерија

07-05-2019 11:17:37 | | фото: © РИА Новости / А. Соломонов/ vostok.rs |


„Северни морски пут“ је национална транспортна артерија и Русија ће осигуравати њену безбедности, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, коментаришући изјаву државног секретара САД Мајка Помпеа.
„Ми (са Помпеом) нисмо разговарали о ’Северном морском путу‘. ’Северни морски пут ‘је руска национална транспортна артерија. Ми, као обалска држава, у пуном складу са међународним правом одговарамо за безбедност функционисања ове трасе. Исто као што Канађани одговарају за функционисање ’Северозападног пролаза‘“, рекао је Лавров.

„У том смислу ћемо урадити све како би кретање страних бродова било у складу са Конвенцијом морско право 1982. године, како би оно пролазило у строгом складу са свим међународним правним нормама и како би оно било апсолутно безбедно. За то смо одговорни“, додао је он.

Раније је Помпео, говорећи у Рованијему на седници Арктичког савета министарског нивоа, изразио забринутост због планова спајања „Северног морског пута“ са кинеским „Морским Путем свиле“. Осим тога, он је назвао незаконитим захтеве Русије да страни бродови траже одобрење за пролазак арктичке транспортне артерије руским делом. Помпео је назвао јачање руских северних граница, „моделом агресивног понашања“.